STRESSI aiheuttaa 80% sairauksista


ISBN 978-952-99638-1-2


 

 

KUOPION KAUPUNKILEHTI

26.3.2008

Tänä vuonna ilmestyneessä Stressi aiheuttaa 80 prosenttia sairauksista –kirjassaan Siimes toteaa, että stressi ei ole sairaus, mutta jos se jatkuu, se voi johtaa henkiseen tai psyykkiseen sairauteen.

– Elämään kuuluva asia saattaa muuttua haitalliseksi. Stressi jopa lisää naisten itsemurhariskiä viisinkertaiseksi. Yhdysvaltain Lääkäriliiton mukaan 80 prosenttia kaikista sairauksista liittyy stressiin. Se koskee myös naisia ja lapsia, Siimes huomauttaa.

Työperäinen stressi on selkäsairauksien jälkeen toiseksi yleisin työterveysongelma EU: ssa. Se aiheuttaa yli neljänneksen työstä johtuvista poissaoloista. Suuret työn asettamat vaatimukset, vähäiset työhön vaikuttamismahdollisuudet, kiusaaminen ja häirintä voivat aiheuttaa stressiä.

– Myös yliahkeruus, kiltteys, pikkutarkkuus ja periksiantamattomuus vievät herkästi umpikujaan. Itse menetin mahdollisuuteni jatkaa yrittäjänä.

Näyttäisi siltä, että naiset selviävät masennuksesta miehiä paremmin, mutta stressistä eivät yhtä hyvin. Haitallisen henkisen stressin tunnistaminen on ongelma.

– Vaikka stressistä puhutaan, tuntuu että valistusta ei ole liikaa. Kiireestä kaikki alkaa ja jatkuu ahdistuksella sekä keskittymiskyvyttömyydellä. Lyhytmuisti saattaa pätkiä. Itselläni se oli pahimmillaan sellaista, että vaimon täytyi kirjoittaa minulle kolme kauppa-asiaa muistilapulle.

Stressin hallinta on avainasemassa sairauksien ennaltaehkäisyssä ja hyvinvoinnin lisäämisessä. Kartoittamalla stressitekijöitä voidaan torjua oireita. Kun tunnistaa stressin, kannattaa viheltää peli poikki ja ottaa aikalisä.

– Keinoja on lukuisia. Myönteisten puolien etsiminen, lenkkeily, kaikenlainen kuntoilu ja jopa omille kommelluksille nauraminen. Itselläni on lokkiteatteri kesäisin. Mökillä lähden kalaan ja heittelen lokeille särkiä ja katselen maisemia, hymyilee Siimes.