RAATIKAISEN REVIIRI


ISBN 978-952-99638-3-6


 

SAVON SANOMAT

16.12.2008, Seppo Kononen

Ote artikkelista

On mielenkiintoista, että tämän hetken myydyin kirja Kuopiossa on K. Ilmarin kirjoittama Raatikaisen reviiri, kertomus sotienjälkeisten vuosikymmenien Männistöstä. Salanimen taakse piiloutunut Kari Siimes vie lukijat 1940-, 50- ja 60-lukujen radantakaisiin esikaupunkeihin, joissa poliisi Emppu Raatikainen piti omaperäisellä tavallaan jöötä pojille.

Kaksi kolmannesta tarinasta on ilmeisen totta, loput kolmannes mielikuvitusta. Moni haluaa syleillä ja parantaa koko maailman. Harva siinä onnistuu. Mutta jos pieni kirja loihtii muutamalle sadalle tai tuhannelle ihmiselle takaisin menneen maailman, kirja on tehnyt tehtävänsä.

Koko artikkeli

TOP 5 kirjat Kuopiossa, julkaistu mm. Viikkosavossa

 
     
 

 
     
 

KUOPION KAUPUNKILEHTI

Raatikaisen reviirillä tapahtuu

12.11.2008, Tero Joutselainen

Kirjauutuus

Sunnuntaina julkaistaan Männistön nuorisotalolla kello 14 alkavassa tilaisuudessa paikallishistoriaan liittyvä romaani "Raatikaisen reviiri". Kirja kertoo 30-, 40- ja 50-luvulla syntyneiden Itkonniemen, Linnanpellon ja Männistön ihmisten elämästä 1940-luvulta vuoteen 2007. Vaikka kirja onkin kuvitteellinen, se kuvailee tarkkanäköisesti Kuopion sodan jälkeisen ajan historiaa. Kirja pohjautuu lukuisiin aikalaisten haastatteluihin ja on herättänyt laajaa kiinnostusta jo ennen ilmestymistään. Siitä on tehty jo esimerkiksi varauksia Kuopion kirjastosta, vaikka julkistaminen on vasta sunnuntaina.

Raatikaisen reviirin punaisena lankana on Eilan ja Topin pitkä perinteinen rakkaustarina, joka alkaa jo alakoulusta. Mukana on myös aitoja ihmisiä ja oikeita tapahtumapaikkoja. Kirjan nimi tulee poliisi Emppu Raatikaisen "reviiristä", Männistön poliisiaseman toiminta-alueesta. Lisäksi kirjassa ovat todellisina henkilöinä mukana muun muassa tangolaulaja Jorma Lyytinen ja harmonikkamestari Veikko Ahvenainen. Väriä kirjaan tuovat "pahat pojat" eli Ryynäsen ja Karmitsan veljekset. Päähenkilöitä ovat kuitenkin ihan tavalliset kuopiolaiset ja monet löytävätkin varmasti kirjasta tuttuja tapahtumia ja tutulta tuntuvia ihmisiä.