INFONATOR


ISBN 951-98548-9-4


 

VIIKKOSAVO

KULTTUURI

Keskiviikko 13.10.2004

Jos Nokia romahtaisi

Anu Pöntinen

 

Kuopiolaisen kirjailija Kari Siimeksen seitsemäs teos Infonator on juuri näillä hetkillä matkalla lukijoidensa luokse.
Pitkään luovaa tietokirjallisuutta kirjoittanut Siimes halusi päästää mielikuvituksensa valloilleen ja kirjoitti dekkarin talouselämästä.
– Tämä oli miellyttävä ja intensiivinen kokemus, josta nautin todella paljon. Edelliset kirjoitusprosessit ovat jollain tapaa hieman ahdistaneet, koska niissä olen purkanut aina omia kokemuksiani, Siimes kertoo.

Ensimmäisen kirjansa Siimes kirjoitti heti vakavasta masennuksesta ja työuupumuksesta toivuttuaan, vuonna 2000.
Sen jälkeen kolme kirjastoapurahaa saatuaan ja viisi enemmän tai vähemmän samaa aihepiiriä käsittelevää teosta kirjoitettuaan Siimes halusi eroon masennuskirjailija-leimastaan. Uusi teos Infonator sukeltaa it-maailmaan lievässä sci-fi-hengessä. Maailman suurimman kännykkäfirman Aifonin pääjohtajan Olavi Jormalaisen joutuminen sivuun yrityksen johdosta ja todellisten syiden salaaminen johtaa arvaamattomiin tapahtumien käänteisiin. Mikä on salaperäinen Infonator? Ja kuka tai ketkä ovat kaiken takana? Niin kuin vähemmänkin asiaan perehtynyt tajuaa, kyseessä on kuvitelma Nokian pääjohtaja Jorma Ollilasta höystettynä fiktiivisillä elementeillä.

Taustatyönsä Siimes teki huolella. Hän selvitti Ollilan henkilökohtaisia taustoja sekä Nokian organisaatiorakennetta pitkään ja tunnollisesti. Apuna tarinan asiavirheiden tarkistamisessa oli poliisitutkinnan ja Nokian asiantuntijoita. – Ollilasta on jäänyt hieman etäinen ja sulkeutunut kuva, mikä välittynee kirjankin kautta. Mutta tietenkin päähenkilö on täysin kuvitteellinen yksilö, Siimes oikaisee.

Miettiessään Nokian merkitystä Suomelle ja suomalaisille, eri tahojen reagointi dramaattiseen käänteeseen kiinnosti Siimestä.
– Ensimmäisenähän tällaiseen reagoisivat pörssikurssit. Paniikinomainen käyttäytyminen on siellä tyypillistä, Siimes mainitsee. Siimes arvelee, että seuraavana kärkkymässä olisivat viestimet, etunenässä iltapäivälehdet, jotka julkaisisivat toinen toistaan hurjempia tulkintoja tapahtuneesta. Unohtaa ei sopisi myöskään mitä tapaus merkitsisi yhteiskunnalle ja sen taloudelle eikä tietenkään sen merkitystä yritykselle ja sen työntekijöille – puhumattakaan kilpailijoiden liikkeistä tällaisessa tilanteessa.

Dekkarissaan Siimes on tarkoituksella välttänyt dekkarien perusasetelmia, stereotyyppisiä henkilöhahmoja ja tapahtumien kulkuja.
– Halusin tehdä erilaisen ja omaperäisen tapahtumadekkarin, joka ei apinoi ketään.

Muut arviot: Savon Sanomat, Väinö Immonen, 14.10.04. "Kännykkäjohtaja katoaa Savoon."

Iisalmen Sanomat, Janne Mäkelä, 14.10.04. "Savolainen supermies."

Infonator kelpuutettu myös DekkariNettiin, missä esitellään merkittävät Suomessa ilmestyneet dekkarit.

Julkistamistilaisuus