HULLUJA TULEE PUHALTAMALLA


ISBN 952-99638-0-7 (nid.)


 

18.1.2006

Herätys Duracell-pupuille

Raili Räsänen

    Stressioireet kannattaa ottaa vakavasti, tietää kuopiolainen Kari Siimes. Hän koki loppuunpalamisen yhdeksän vuotta sitten raskaimman tien kautta. Toipuminen oli hidasta, mutta perhe, ystävät ja oikea hoito auttoivat kiinni uuden elämän alkuun. Siimes on sen jälkeen luennoinut ja kirjoittanut viisi mielenterveysaiheista kirjaa. Uusimman teoksensa Siimes kirjoitti pelastusrenkaaksi stressin hallintaan.
    – Toivottavasti voisin antaa herätyksen niille Duracell-pupuille, jotka luulevat kestävänsä kiirettä ja ylitöitä loputtomiin. Jos ylettömään stressiin ei enää itse älyä puuttua, joku muu kyllä lopulta puuttuu.
    Usein ylityöllistetty ihminen on ahkera työnarkomaani, joka ei osaa kieltäytyä uusista tehtävistä. Hän haluaa
miellyttää muita, varsinkin esimiestään. Valtava työtaakka tuo lisäksi joillekin korvaamattomuuden tunteen.
    Siimes neuvoo kaikkia työuupumuksesta kärsiviä keskeyttämään putken, kun vielä itse siihen pystyy. Kiire ja
stressi kuuluvat elämään, mutta jos ne ovat jatkuvia ja ahdistavia, yhtälö on liikaa.
    – Ihmiset sanovat usein, että eivät voi kieltäytyä lisätöistä, koska siitä voi seurata potkut. Tosiasiassa aika moni esimies ymmärtäisi, kun väsymyksestään kertoisi suoraan. Olen aina kysynyt, onko tilanne parempi jos olet palanut loppuun, itsetuntosi on nollassa ja sinut potkaistaan silti lopulta pois töistä.

    Siimes poltti itsensä totaalisesti loppuun vuonna 1996. Viimeisessä vaiheessa hän oli yrittäjä ja teki töitä vuorotta. Sinänsä hyvät luonteenpiirteet ahkeruus ja tunnollisuus löivät yli, ja työstä tuli Siimekselle elämän sisältö.
    Viimein stressiä oli niin paljon, että Siimekseltä hävisi keskittymiskyky. Siimes ei myöskään saanut enää nukuttua, eivätkä työt pysyneet hallinnassa. Seurauksena oli virheitä, moitteita ja lopulta potkut.
    – Aluksi olin todella vihainen, mutta nyt olen irtisanomisesta iloinen. En olisi itse siinä tilanteessa älynnyt lähteä. En ollut saanut viikkoon nukutuksi, enkä tiennyt mikä kellonaika tai viikonpäivä oli menossa.
    Siimeksen vaimo oli kriittisellä hetkellä työmatkalla, mutta hän oli jättänyt seinälle yksityisen psykiatrin puhelinnumeron. Vaimo oli ennakoinut, että numeroa saatettaisiin tarvita.
    Psykiatri määräsi Siimeksen sairaslomalle. Hän sanoi, että Siimes oli stressannut itseään liian kauan. Siimes hakeutui KYSin mielenterveyspoliklinikan avohoitopotilaaksi. Tie toipumiseen avautui hoitosuhteessa Julkulan terapeutin kanssa.
    Mielialalääkkeiden kanssa Siimes kehottaa olemaan varovainen. Akuuttitilanteessa lääkkeistä on paljon apua, mutta loppuelämän aikana niistä ehtii tulla runsaasti sivuvaikutuksia.
    – Minulle serotoniinilääkitys toi todella pelottavat painajaiset ja arkielämässä alkoi mennä välillä todella lujaa. Ilmeisesti minulla oli uupumuksen takia jo ennestään serotoniinihormonin ylituotantoa, jolloin tupla-annos oli ihan liikaa.
    Heti, kun lääkitys lopetettiin, Siimeksen toipuminen alkoi – vähitellen.
    – Aloin ymmärtää, että minulla on itselleni haitallisia luonteenpiirteitä. Tajusin, että minun täytyy itse tehdä jotain, muuttaa vanhoja toimintamallejani.

    Lopullisesti uusi elämä alkoi RAYn rahoittamalla kuntoutuskurssilla Nokian Edenissä. Kurssi oli tarkoitettu erityisesti liikuntaa harrastaville kuntoutujille.
    Siihen saakka Siimes oli kuntoillutkin intohimoisesti. Kilpailut Finlandia-hiihtoa myöten kuuluivat kuvioon.
    – Nyt en enää etsi mitään kilpailua, vaan haen kuntoilusta mielihyvän tunnetta. Jos liikunnan jälkeen on väsynyt, homma on taas mennyt överiksi.
    Siimes sanoo, että hän on aina ollut mustavalkea tyyppi, joko kokonaan pilvissä tai ihan maassa. Jos hän jostakin innostuu, se on kokonaisvaltaista.
    Nyt hän on opetellut “nolla-ajattelua”. Kaikessa ei tarvitse olla paras, eikä joka asiassa mukana.
    – Uudessa elämässä olen löytänyt paljon uusia mielenkiintoisia asioita. Pöytälaatikkokirjoittamista olin harrastanut aina, mutta nyt aloin saada aikaan valmistakin.

    Omakohtaiset kirjat ja luennot mielenterveydestä lähtivät liikkeelle, kun Siimes asiantuntijaluennon palautteessaan kaipasi uupumuksen kokeneiden tuntoja. Erikoissairaanhoitaja Kaisa Haatainen soitti Siimekselle ja pyysi tätä itseään estradille.
    Hoitoalan ammattilaisten seminaarissa Helsingissä luennoitsija Siimekselle satoi pyyntöjä kirjoitetusta materiaalista. Haatainen oli jälleen apuna kustantamassa Siimeksen kirjaa oppilaitosten ja yhdistysten tarpeisiin.
    Myöhemmin Siimes kustansi kirjan vielä itsekin kovan kysynnän vuoksi. Kirjoja on tullut seitsemän lisää, neljä muuta mielenterveysaiheista ja kolme romaania.
    – Ensimmäiset teokseni luetin hoitoalan ammatti-ihmisillä. Kirjat ovat sellaisia, joita ihmiset lukevat hädissään. Silloin on oltava tarkka sanomisissaan.

Kari Siimes luennoi stressin ja uupumuksen ehkäisystä tänään keskiviikkona 18.1. kello 18 Kuopion kaupunginkirjaston luentosalissa. Tilaisuudessa julkistetaan Siimeksen kirja Hulluja tulee puhaltamalla.