Arvovaltakisa


 


 

ARVOVALTAKISA

on todellisiin tapahtumiin ja henkilöihin perustuva valtataistelu eräässä suomalaisessa kaupungissa. Todellisuudessa samankaltaista kisaa käydään arvovallasta ihmisten kesken perheissä, työyhteisöissä, kunnissa ja isommissakin ympyröissä. Vaikka näyttämöt vaihtelevat, toistuvat samat kuviot. Vain näytelmän sankarit ja konnat vaihtuvat.

Mutta kuka todellisuudessa käyttää päätösvaltaa: Virkamiehet, kaupunginhallitus, kaupunginvaltuusto tai sittenkin alueella toimivat teollisuus- ja liikemiehet? Poliittiset sopankeittäjät: Kokomustat, Punaiset, Demarit, Kansanpuolue, Maalaiset ja Änkyrä-demarit hämmentävät ja juonittelevat. Liikemiehillä on omat klubinsa, joissa he juonivat kaupungin asioita myös rahan voimalla. Tämä arvovaltakisa käydään mm. ostamalla neuvostitteleitä tasavallan presidentin suosiollisella avustuksella. Neuvostittelien hierarkia määräytyy tittelistä valtion kassaan tilitetyn summan mukaan.

Omaa arvovaltakisaansa käy myös Janne Romunen. Hänen romuliikkeestään saa kaikenlaista käytettyä ja osin uudempaakin käyttötavaraa, joista on huutava pula. Romunen on valittu Maalaisten listoilta kaupunginvaltuustoon. Värikkään kielenkäyttönsä ja rohkeiden tempauksiensa johdosta Romunen on tunnettu persoona kaupunkilaisten keskuudessa